Často můžete slyšet debatu o tom, že krasobruslení není vrcholovým sportem, stejně jako není vrcholovým sportem balet. Někdy se toto můžete doslechnout i o gymnastice, ale protože je mnohem dostupnější možnost si některé prvky vyzkoušet, ať už na základní škole, kde povinně všichni musíme složit zkoušku z dělání kotrmelců vpřed, vzad či ze šplhu, tak už kdekoli ve fitness centru, kde si každý může zkusit, podobně jako na bradlech či kruzích, jak je těžké se vytáhnout. Ovšem ne každý už se dostane k ledu, protože hodiny ledu jsou u nás nesmírně drahé a v posledních letech nejsou zimy ani tak třeskuté, aby byly stále zamrzlé rybníky a každý si svoje krasobruslařské dovednosti mohl vyzkoušet.

krasobruslení

Jak už bylo řečeno, krasobruslení je druhem zimního sportu, u kterého jsou potřeba bruslení. V tomto sportu je kladen obzvlášť velký důraz na uměleckou stránku sportu, tedy nejen technické provedení skoků, kroků a piruet je důležité, ale i právě to, jak lehce, krásně, kvalitně, plynule, rychle a čistě se tyto prvky provádí.

Jako každý sport má krasobruslení samozřejmě národní svaz, tedy Český krasobruslařský svaz, kde soutěží v rámci národních soutěží krasobruslaři. Vrcholem této soutěže je národní mistrovství, tedy mistrovství republiky. Od roku 2013 je vrcholem sezony v rámci národních soutěží v seniorské kategorii v České republice Four National Figure Skating Championships, tedy mistrovství čtyř zemí (Česká republika, Slovenská republika, Polsko a Maďarsko). Ti nejlepší z republiky se tedy pak účastní také závodů i na mezinárodní úrovni. Těmi jsou například mistrovství Evropy, mistrovství světa, série Grand Prix v krasobruslení a její finále a samozřejmě také Olympijské hry.

Oproti představám, kdy si lidé, kteří do krasobruslení nevidí a nikdy si ani bruslit nezkusili, je to velmi těžký sport. Sportovci, aby vůbec obstáli v české konkurenci a měli možnost se účastnit mistrovství České republiky ve své kategorii, musí trénovat od věku přibližně čtyř až pěti let. Teprve ve věku sedm let pak mohou jezdit na závody. Pro srovnání jenom uvedu, že za krátký program (což je první program soutěže, ve kterém je řada předepsaných prvků) získal na mistrovství světa muž Javier Fernández cca 109 bodů. Děti po třech letech tréninku v nejnižší kategorii v České republice získávají mezi 14 a 21 body. A již v tomto věku by přebruslily, kteréhokoli dospělého, který si myslí, že umí bruslit (vyjma sportovců a profesionálů samozřejmě).
 
Je tedy asi jasné, že speciálně muži musí být pro své výkony fantasticky fyzicky připraveni. Musí mít sílu, rychlost a vytrvalost a skvělou koordinaci, aby dokázali předvádět čtverné skoky, které se nyní staly běžnou záležitostí ve světových soutěží, ale zároveň musí působit elegantně. Musí být muzikální. Musí mít odraz jako atleti, musí být pohybově schopní jako baletní mistři, musí mít rozsahy jako gymnastky a musí být fyzicky připraveni jako gymnasti. Neuvěřitelné obtížným sportem je krasobruslení. Je také řazeno mezinejobtížnější sporty světa.

brusle
 
Závěrem bychom uvedli, že krasobruslení je neuvěřitelné obtížný sport a i vzhledem náročnému systému hodnocení a soutěžních okruhů je jasné, že sportem je a dlouho určitě bude.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup